• Als profvoetballer was hij onoverwinnelijk, nu strijdt onze Hent tegen dementie

   

  Mooi beeld. Vader Hent en zoon Freek Kornelis liggen in tegenovergestelde richting languit op het voetbalveld. Ze kijken in het niets omhoog, hun hoofden naast elkaar. Freek die de emotionele woorden spreekt: ,,Als profvoetballer was mijn vader onoverwinnelijk. Hij stopte elke aanvaller en won vele wedstrijden. Tot hij zijn grootste tegenstander tegenkwam: dementie. Deze strijd is helaas nog niet te winnen."

  @Gelderlander Frank Hermans 20-01-19, 09:35 Laatste update: 21-01-19, 11:18 

  Maldenaar Hent Kornelis (75), oud-voetballer van NEC, is vanaf volgende week een van de vijf gezichten van een landelijke campagne van Herstenstichting.nl. Slogan: een hersenaandoening zet je leven op z’n kop.
  Het hoofd van Hent dat we te zien krijgen op abri’s en in tv-spotjes en een mini-documentaire. Hij oogt nog even stoer als toen hij in de jaren zestig met ferme tackles en snoeiharde kopduels tegenstanders het gras voor de voeten wegmaaide. 
  Maar binnenin is het steeds meer een warboel. De oud-verdediger die het nog opnam tegen Johan Cruyff lijdt inmiddels vijf jaar aan de ziekte van Alzheimer. Met name het kortetermijngeheugen hapert, waardoor hij telkens opnieuw dezelfde vragen stelt. 
  Cornervlaggen klaarzetten
  Het dagelijkse leven van Hent wordt pijnlijk, maar ook treffend in beeld gebracht. ,,Ik weet er niks van waar ik dat ding gelaten heb", zie je hem moedeloos zeggen, terwijl hij met een fietssleutel in de hand zijn fiets zoekt bij het voetbalveld van Juliana.
  Ondanks zijn ziekte bezoekt hij nog regelmatig wedstrijden en trainingen van ‘zijn’ voetbalvereniging in woonplaats Malden. Bij Juliana was hij jarenlang terreinmeester, totdat hij iets te vaak vergat om de cornervlaggen klaar te zetten en dingen twee keer ging doen.
  Nu wipt Hent, die tegenover de voetbalvelden van Juliana woont, nog steeds regelmatig de weg over. ,,De voetbalclub is het leven voor mijn vader, geeft hem structuur", licht zoon Freek toe waarom Hent nog vooral naar de club moet blijven gaan zolang dit kan.

  Menselijke TomTom
  Hent, ook wel Hennie, was tot zijn ziekte actief en stond voor iedereen klaar. Tot zijn pensioen was hij een zeer gewaardeerd brandweerman. ,,Hij kende alle straten, hij was de menselijke TomTom in de brandweerauto", vertelt zoon Freek trots.
  ,,Ik wist als geen ander de weg", weet ook Hent zelf nog als de beste. Want ook dat wordt uitgelegd: vooral het kortetermijngeheugen hapert, met de herinneringen van vroeger is nog steeds niks mis.
  Raakt hij nu de weg kwijt, dan heeft hij gelukkig nog wel het besef dat hij een van zijn drie zoons om hulp moet vragen. Makkelijk is dat niet. ,,Dat ik nu dus moet bellen om te vragen: waar woon ik, dat vind ik heel erg", hoor je hem met tranen in de ogen en snik in de stem zeggen. Freek: ,,Hij beseft eigenlijk nog heel veel, hij weet ook dat hij dingen vergeet, waardoor het voor hemzelf soms ook heel hard binnenkomt." 

  Vrolijk blijven
  Hent heeft zich voorgenomen ondanks zijn ongeneeslijke ziekte vrolijk te blijven en te blijven genieten van het leven. Tegen beter weten in wil hij ook gewoon 106 worden. ,,Dat heb ik me echt voorgenomen."
  Zoon Freek spreekt de hoop uit dat zijn vader vooral zolang mogelijk stabiel blijft. ,,Moeilijk vind ik vooral dat hij er soms best wel eenzaam in is", aldus Freek. Waarop zijn vader zegt dat hij juist daarom zo blij is met zijn drie zonen ,,die goed op die ouwe letten". Met zijn vader hoopt Freek op baanbrekend onderzoek dat genezing kan brengen. Is het niet meer voor Hent, dan toch wel voor die één van de vier Nederlanders die na hem kampen met een hersenaandoening. 

  Voetbalgezin
  Hent Kornelis speelde als semi-prof van 1963 tot 1965 14 officiële wedstrijden voor NEC. Hij werd op zijn 22ste afgekeurd vanwege slechte enkels. Hij heeft drie zonen: Bram (34), Freek (30) en Niels (27). De laatste is eerste keeper van De Treffers. Ook Hent’s broer Cees was in dienst van NEC. Hij speelde 389 wedstrijden voor de Nijmeegse profclub. 

  Een hersenaandoening zet je leven op z’n kop. Zo ook het leven van Hent en zijn zoon Freek. Als voormalig profvoetballer voelde Hent zich onoverwinnelijk.
  Tot hij dementie kreeg. Het kan zomaar gebeuren dat hij niet meer weet waar hij is en wat hij daar doet. Huilend belt hij dan zijn zoon op. Dat kan ook jou overkomen. Want 1 op de 4 heeft een hersenaandoening.
  Geef om je hersenen. Steun de Hersenstichting.

  Zie ook de landelijke campagne van de Hersenstichting

  Een hersenaandoening zet onze Hent z'n leven op z'n kop.