• Spreeuwen beschermen onze velden!

 • Bij veld 3 en 4 hebben we tien nieuwe nestkasten voor spreeuwen opgehangen. Spreeuwen halen namelijk schadelijk ongedierte uit de grasvelden.

  Kevers en langpootmuggen leggen veel eitjes in het gras. Als daar engerlingen (kevers) en emelten (muggen) uit komen, vreten die de wortels van het gras op dat daardoor onherstelbaar beschadigd kan worden. Het gras krijgt dan bruine vlekken en losliggende zoden. Soms is een veld dan onbespeelbaar, herstel kost tijd en geld.

  Chemisch bestrijden is voor ons geen optie. Het aanbrengen van aaltjes zou een mogelijkheid zijn, maar dat moet je twee keer per jaar in grote hoeveelheden doen en is erg duur. Vandaar dat we nu voor deze natuurvriendelijke oplossing gekozen hebben.

    

  Gerrit, de schoonvader van Henry, heeft 10 nestkasten gemaakt, speciaal voor spreeuwen. Ze hangen inmiddels bij veld 2, 3 en 4. Hopelijk komen er veel spreeuwen op af die de engerlingen en emelten als voedsel voor hun jongen gaan gebruiken en daarmee de velden in goede conditie houden.

  Misschien ook een goede tip voor het gazon in uw eigen tuin?